Friday, November 25, 2011

Kolm õpetlikku juhtumit manipulatsioonide ja pettuste vallast.

Internetis on väga palju kohti, kuhu ei tohi üldse minna, kui sul ei ole väga head viirusetõrje tarkvara. See tarkvara aga ei kaitse rumalusest. Internet on nagu elu, tasuta seal on ainult juust,kus see juust on - ise teate. Praegu proovin tuua välja kolm põhilist monipulatsiooni, mis ma olen näinud, ja mis mu arust tavakasutajale on kriitilised.

1. Kõige populaarsem ja kõige kahjulikum pettuste viis on e- posti teel saadetud kirjad. Tegin enda posti spamm kausta lahti ja kohe leidis sellise kirje, kus räägitakse sellest, et olen võitnud palju raha ja autot ka. Sisu on järgmine(kopeeritud mu postist)

Your e-mail with MICROS ID (PCHM-6669-GFK-891BK-544) was
luckily drawn to be
this year's second place winner of £1,000,000.00GBP plus a
brand new Range
Rover SUV from the PUBLISHERS CLEARING HOUSE

Selleks, et raha saada on vaja mingile kontole kanda üle umbes 10 euri selleks, et võitu aktsipteerida. Ilmselt lihtne pettus, aga kahjuks ta töötab.
KUI TETE ARVATE, ET VÕITSITE 100000 EUROT, SIIS ILMSELT TEGEMIST PETTUSEGA!!!.

2. Teine on ka suhtelist populaarne pettuse viis on seotud Paypal või teiste Webmoney. Ta töötab tavaliselt nii, teie olete sisenenud näiteks Paypal kontosse ja saate kirja kus on link ja kui vajutate lingile, siis käivitub mingi programm, mis proovib teie andmed ja paroolid varastada. Selline skeem on populaarne ka sotsiaalvõrkudes, et profiili varastada, aga kui tegemist on kontoga, mis on seotud Teie panga kontoga, siis see on väga ohtlik kuna kräkkerid saavad teie raha varastada. KUI LÄHETE VIRTUAALRAHAGA SEOTUD VEEBILEHELE, SIIS ALUSTAGE UUS SESSIOON JA MITTE MINGIL JUHUL ÄRGE MINGE KAHTLASTELE VEEBILEHTEDELE.

3. Kolmas pettuse liik on ka kasutajanimede ja salasõnade varastamine. Mõnikord foorumites ja internetis on näha linke, ja kui vajutad lingile, siis sattud lehele, mis näeb välja nagu facebook, twitter vms. Seal on kujutatud nende esilehed, mis on
samasugused, ja kui kasutaja sisestab sinna oma parooli ja salasõna, siis need andmed lihtsalt varastatakse kasutajalt. Kuid kui kasutaja oleks tähelepanelik, siis ta leiaks, et address bar-is olev info on vale. Seal ei ole www.facebook.com, vaid veebilehe andmed, mis ta ei ole kunagi näinud. KASUTAGE AINULT 100% KINDLAD VEEBILEHTEDE LINGID.

Võib olla, see oleks keegile ka kasulik, kui ikkagi loodan, et kõik teavad nendest pettustest.

No comments:

Post a Comment